Sfaturi

Sfaturi despre crearea unui jurnal perfect

Dacă te întrebi care ar fi definiția corectă pentru termenul „jurnal”, aceasta nu există. Jurnalul este prietenul fidel cu care îți poți împărtăși oricând gândurile și emoțiile. Nu există reguli în ținerea unui jurnal — cât despre organizarea acestuia, la fiecare om funcționează diferit, după preferințe și personalitate. 

Să ții un jurnal înseamnă să scrii despre ceea ce te îți dorești, de la gânduri, obiective, experiențe și până la exprimarea celor mai profunde sentimente și trăiri. Pe scurt, scrii despre ceea ce îți trece prin cap și ce îți dorește inima. 

Fiecare jurnal este scris în mod diferit, la fel cum fiecare dintre noi ne diferențiem prin caracter, personalitate și atitudine. Cât despre exprimare, diferența este vizibilă și aici — exprimare plastică sau concretă, detaliată sau pe scurt. 

În esența lui, jurnalul este modalitatea cea mai ușoară prin care poți să stabilești o conexiune între tine și gândurile tale, formându-se o strânsă legătură între gândurile și viața ta. 

Viața noastră este clădită pe acțiuni, fapte și consecințe. Atunci când apare o problemă petrecem timp pentru a căuta rezolvare în această direcție, ne consumăm energie încercând să ștergem greșeala emisă, apar diferite gânduri care ne opresc din a mai fi noi înșine. 

Pentru toate acestea nu ar fi mai util un jurnal în care să treci gândurile care te frământă? Să le vezi mai clar și să ți le scoți din minte? 

Psihologic vorbind, scrisul vine cu o serie de beneficii care acoperă aspecte precum dezvoltarea personală, spiritualitatea, creativitatea, emoțiile, etc. Scrisul se reflectă asupra întregului mod de viață. 

Motivele pentru care jurnalul poate fi considerat un confident în viața ta sunt multe, printre care vindecarea traumelor sau a unor emoții care au pus stăpânire asupra ta. Scriind te descoperi pe tine și valoarea pe care o ai ca om. 

Un studiu realizat de Universitatea din Iowa arată că la o cercetare au participat mai multe persoane care erau afectate de diferite traume. Participanții au fost îndrumați să scrie despre experiențele pe care le-au trăit. Studiul arată că scrisul ocazional timp de 15-20 de minute i-au ajutat pe participanți să scapă de stresul provocat de traumele prin care au trecut. 

Când vine vorba despre dezvoltarea creativității, jurnalul este, la fel, cel mai bun prieten care te poate ajuta să te exprimi mai clar și mai corect în cuvinte. Punând pe hârtie anumite probleme la care te gândești vei ajunge să realizezi că unele limite pe care ți le impui nici nu există în realitate, ci doar în mintea ta. 

Iată câteva sfaturi despre crearea unui jurnal:

Orice jurnal este format din pagini, iar acele pagini urmează să fie umplute cu litere, cuvinte, propoziții, sentimente exprimate prin viu grai, dar cum să-ți organizezi jurnalul? 

Prima pagina poate conține o descriere a vieții tale, un gând de început și un citat care te motivează. Poți începe cu o descriere, continui cu detalii semnificative și închei cu un citat motivant. Nu uita, prima pagină are o importanță deosebită, ca celelalte de altfel, fiind oglinda personalității tale.

 

Trecând pe paginile următoare, înainte de a începe să scrii gândurile, sentimentele și trăirile tale, nu uita că orice jurnal poate conține câteva pagini semnificative care să îi dea un plus de valoare și creativitate. Primele pagini le poți investi în ceea ce va deveni pe parcursul drumul tău spre dezvoltare și inițiere. 

Astfel spus, poți începe cu o pagină dedicată recunoștinței. În fiecare zi când deschizi jurnalul vei trece la această pagină și vei răspunde la întrebarea „Pentru ce sunt eu recunoscător astăzi?”

Dimineața, înainte sau când răsare soarele, este momentul perfect să deschizi jurnalul și să îți planifici ziua ce îți stă în față. Începând cu un gând, treci la task-urile pe care le ai de îndeplinit și obiectivele tale.

Spiritualitatea are o legătură strânsă cu liniștea sufletească, astfel o pagină o poți dedica relației tale cu Dumnezeu unde să notezi starea relației tale cu divinitatea.

În fiecare seară înainte de culcare, jurnalul tău așteaptă să fie deschis, iar gândurile care te frâmăntau de-a lungul zilei trebuie trecute acolo. Dedica-ți timp pentru tine și răspunde în fiecare seară la întrebările „în ce fel mi-am trăit viața astăzi?”, „de ce realizări am avut parte astăzi?”, „care sunt scopurile mele pentru mâine?”. 

Folosește jurnalul scriind în el cu gândul că te dedici celui mai bun prieten, deoarece nu vei fi înșelat, ce îți vei îmbunătăți viața odată cu fiecare scriere.

 

Related Posts